De nieuwe Renault Arkana: meer ‘nouvelle vague’ dan ooit

De Renault Arkana, die in oktober 2020 als Europese versie werd onthuld, is een lichtend voorbeeld van het succes van de Renaulution. Tot nu toe heeft Renault 163.000 exemplaren van deze onderscheidende coupé-SUV verkocht (240.000 in totaal, inclusief de XM3 van Renault Korea Motors). Daarmee speelt de Renault Arkana, naast de Renault Megane E-Tech electric en Renault Austral, een centrale rol in het plan van het Franse merk om het C-segment te heroveren.

Renault Arkana

Met zijn gedurfde styling als coupé-SUV-stijl combineert de Renault Arkana een vlotte uitstraling met een luxe ruimtebeleving. Daarmee heeft de Arkana de regels van dit segment herschreven. Dat bewijst de auto op verschillende continenten: van Australië, Nieuw-Zeeland en Japan tot in Israël en Chili. De rijker aangeklede uitvoeringen R.S. Line en E-Tech Engineered, die een surplus van karakter en kracht bieden, hebben veel bijgedragen aan het succes van de Arkana; deze uitvoeringen zijn goed voor 53% van de Arkana-verkopen in Europa in 2023. De populairste aandrijflijn is de E-Tech Full hybrid met 105 kW (145 pk), goed voor 63% van de verkopen in Europa in de eerste zes maanden van 2023.

In dit marktsegment is deze motor ongeëvenaard. Hij biedt ongekend veel rijplezier en blinkt uit in een laag brandstofverbruik. Na het design van de auto is dit het tweede criterium voor veel mensen die een nieuwe auto kopen.

NIEUWE LOOK

De nieuwe Renault Arkana combineert een origineel vloeiend gevoel, een imposante uitstraling en een zware bouw met de nieuwe identiteit van Renault, om nog hoger te komen op de ‘Nouvelle Vague’. Het Nouvel’R-logo is verwerkt in de grille, in het midden van de diepglanzend zwarte band die de koplampen met elkaar verbindt. Dit oppervlak is volledig vlak en glad, wat het nog eleganter maakt.

Het ontwerp van het Nouvel’R-logo vormt de basis voor het nieuwe patroon op de grille – een opzettelijk ongestructureerd assortiment diamanten die rond de diamant in het midden weerkaatsen. Afhankelijk van de uitvoering (Evolution, Techno of Esprit Alpine) zijn deze elementen zwart, satijnchroom of donkerchroom om de verschuiving naar een hogere marktklasse te benadrukken. Het verticale patroon op de bovenste grille maakt de algehele uitstraling consistenter met dat op de grille aan de basis van de bumper.

NIEUWE ESPRIT ALPINE UITVOERING

Net als de andere recente modellen in het Renault-gamma heeft de nieuwe Renault Arkana nu een sportief-chique Esprit Alpine-uitrusting aan de top van het gamma, die prachtig bij de persoonlijkheid van de auto past.

EEN PLEZIERIGE RIJERVARING

De nieuwe Renault Arkana is gebouwd op het modulaire CMF-B platform dat door Alliance werd ontwikkeld. Dit platform wordt geprezen om zijn efficiëntie en rijplezier, zijn uitstekende veelzijdigheid, zijn krachtige rijgedrag en zijn grote comfort.

Naast de geruststellende wegligging houden de achterwielen van de nieuwe Renault Arkana de auto opmerkelijk stabiel wanneer u met hoge snelheid door bochten rijdt. De zijdelingse beweging is beperkt, zelfs op de meest grillige wegen. De nauwkeurige en directe besturing verbetert de prestaties van het chassis en de korte draaidiameter van stoeprand tot stoeprand (11,2 meter) draagt bij aan zijn wendbaarheid.

Prijzen en introductiedatum in Nederland volgen in een later stadium.