Nieuwe Renault Kangoo E-Tech electric:
de elektrische combispace die helemaal van nú is

25 jaar nadat Renault met de Kangoo het begrip ‘ludospace’ introduceerde voor zijn compacte, hoge en praktische vrijetijdsauto – het was de eerste personenauto met schuifdeuren opzij – is de Renault Kangoo trouw aan zijn DNA. Tegelijkertijd is hij vooruitstrevend en volledig aangesloten op de tijd van nu.

Nieuwe Renault Kangoo E-Tech electric

De Renault Kangoo is een groot succes: Renault heeft al 4 miljoen exemplaren van de Kangoo verkocht in vijftig landen overal ter wereld. De auto biedt dan ook het beste van twee werelden: enerzijds is de Kangoo een gezinsauto met een vriendelijk, elegant uiterlijk en een bijzonder ruim interieur. Anderzijds is het ook een auto voor professionals die een riante bagageruimte biedt en solide gebouwd is.

Renault heeft de Kangoo al die jaren steeds verder verbeterd en vernieuwd en brengt hem nu voor het eerst uit als volledig elektrisch aangedreven E-Tech electric. Meer informatie over het aanbod van de Kangoo E-Tech electric persenauto in Nederland volgt in een later stadium.

De sterke punten en originaliteit die de Kangoo altijd al had, maar nu met elektrische aandrijving

Renault voorziet de Kangoo E-Tech electric van alle praktische en veiligheidsvoorzieningen en de comfortabele uitrusting van de versie met verbrandingsmotor:

 • een comfortabele achterbank en meer interieurruimte dan elke andere auto in dit segment: drie comfortabele zitplaatsen voor volwassenen en ventilatie die de achterpassagiers een aangename atmosfeer biedt
 • ruim 49 liter bergruimte in het interieur, inclusief de Easy Life-lade
 • een riante 850 liter bagageruimte – de grootste in zijn segment – en de mogelijkheid om die uit te breiden tot 2.500 liter met de verschuifbare achterbank (exclusief voor Kangoo Van E-Tech electric)
 • innovatieve dakrails, die zonder gereedschap zijn aan te passen, zodat er altijd laadruimte is om alles mee te nemen
 • 14 rijassistentiesystemen, inclusief autonomie van niveau 2, voor extra veiligheid

Ook de Kangoo E-Tech electric is voorzien van de horizontale, geprofileerde motorkap en het opvallende verticale front. De laadaansluiting bevindt zich in de grille, achter het Renault-logo.

Het dashboard is hetzelfde als dat van de versie met verbrandingsmotor (en in sommige uitvoeringen is het dashboard voorzien van een donker, geborsteld houten sierpaneel), maar geeft uiteraard specifieke E-Tech-informatie weer. Het interieur is comfortabel en de bestuurdersstoel is ergonomisch gevormd.

De nieuwe lithium-ion batterij heeft een volledig bruikbare capaciteit van 45 kWh en is opgebouwd uit acht aparte en zo nodig eenvoudig te repareren modules. De Kangoo E-Tech electric heeft daarmee een actieradius van 285 km (WLTP), wat in het algemeen voldoende is voor het dagelijkse gebruik. De gebruikskosten zijn ongekend laag.
De garantie op de batterij is 8 jaar of 160.000 kilometer. Wanneer de nominale capaciteit tot onder de 70% is afgenomen voordat de 8 jaar of 160.00 kilometer is bereikt, dan vervangt Renault de batterij kosteloos.

De Kangoo E-Tech electric wordt aangedreven door een 90 kW sterke elektromotor die direct vanuit stilstand 245 Nm koppel levert, voor een soepel rijgedrag en gemoedsrust in elke situatie. De Eco-modus beperkt de topsnelheid van de auto en maakt optimaal gebruik van de energie om de maximale actieradius te bieden.

De bestuurder heeft keuze uit drie niveaus van regeneratief remmen:

 • Sailing (B1 in de display): beperkte regeneratie van remenergie, specifiek voor rijden op de snelweg
 • Drive (B2): standaardinstelling, te gebruiken in allerlei situaties; het effect lijkt op dat van het loslaten van het gaspedaal in een auto met verbrandingsmotor
 • Brake (B3): maximale regeneratie, optimaal voor gebruik in de stad en in de bergen

Het hydraulische remsysteem is voorzien van een adaptief regeneratiesysteem – ARBS, ofwel Adaptive Regenerative Brake System – dat de regeneratie van remenergie maximaliseert.

Alle aandrijf- en remmodi bieden de bestuurder keuze uit zes mogelijkheden om het comfort of de actieradius te optimaliseren, afhankelijk van hoe hij of zij de auto gebruikt en wat de omstandigheden zijn.

De informatie over de gekozen rijmodus, het verbruik van energie en de rijassistentiesystemen is af te lezen op een digitale 10 inch kleurendisplay, die volledig is te configureren naar de wensen van de gebruiker (optioneel).

Om de actieradius van de auto het hele jaar zo groot mogelijk te maken, is de Kangoo E-Tech electric voorzien van een in twee zones gescheiden airconditioning met een warmtepomp. Die verwarmt de lucht in de winter en koelt die in de zomer, volgens het principe van de omkeerbare airconditioners: de verwarming verzamelt calorieën in de buitenlucht en voert die naar binnen, het koelsysteem verwijdert juist calorieën uit de lucht in het interieur en leidt die naar buiten. De effectiviteit van de warmtepomp is optimaal bij temperaturen tussen -15 °C en +15 °C. Behalve voor optimaal comfort zorgt de warmtepomp er ook voor dat de actieradius van de Kangoo E-Tech electric intact blijft – en voegt zelf tot wel 85 kilometer actieradius toe (WLTP)!

Ten slotte is de Kangoo E-Tech electric leverbaar met voorruit-, stuur- en stoelverwarming. Deze opties bieden nog meer comfort terwijl ze slechts een minimale hoeveelheid energie uit de batterij verbruiken.

Om de batterij op te laden biedt de Renault Kangoo E-Tech electric keuze uit twee soorten opladers:

 • een 11 kW 3-fase AC-lader (wisselstroom)
 • een 22 kW AC-snellader om in tweeënhalf uur van 5% naar 80% op te laden en een 80 kW DC-lader waarmee de actieradius in ongeveer 30 minuten tot 170 km kan worden uitgebreid

Deze keuze is samengesteld om te voldoen aan de behoeften van alle berijders van de Kangoo E-Tech electric.

Aan een openbaar 11 kW laadpunt is de batterij van de Kangoo E-Tech electric van 15 tot 80% van de maximumcapaciteit op te laden in 2 uur en 40 minuten. Aan een 7,4 kW wallbox is de batterij binnen zes uur op te laden van 15 tot 100%.

In combinatie met de 22 kW AC-lader is de batterij voorzien van vloeistofkoeling en een weerstand-verwarmingssysteem. Die houden de batterij op de optimale bedrijfstemperatuur, zodat de actieradius optimaal is en de laadtijd zo kort mogelijk.

Ten slotte zijn voor de Kangoo E-Tech electric via de MyRenault smartphone-app of het Renault Easy Link multimediasysteem in de auto specifieke diensten beschikbaar:

 • programmeerbaar opladen van de batterij en controle van de batterijstatus op afstand
 • programmeerbaar voor vertrek verwarmen en koelen van het interieur
 • weergave van laadpunten langs de route
 • weergave van de bereikbare bestemmingen met de resterende actieradius

De Renault Kangoo E-Tech electric is leverbaar in drie versies:

 • Authentic, met de essentiële uitrusting voor zowel bedrijfsmatig als particulier gebruik
 • Equilibre, voor (overheids)instellingen die betaalbaar, milieuvriendelijk personenvervoer willen bieden dat comfortabel is voor de passagiers
 • Techno, voor gezinnen of zelfstandigen die alle comfort en veiligheid wensen die beschikbaar zijn en prijs stellen op onderscheidend design